INGINKAN MAKLUMAT LANJUT KLIK DISINI

IKLAN

_________________________________________________________________________
TINGKATKAN KELAKIAN ANDA DENGAN MINYAK LINTAH JAGUH KANDA


Rabu, 30 Januari 2008

Orang Biasa Yang Luar Biasa

Posting kali ini berkenaan idea luarbiasa yang lahir dari orang biasa tetapi berkemampuan melahirkan idea yang amat luarbiasa. Aku kongsikan di sini kisah yang dipetik dari blog Mohd Nizam & Fazlisyam

Beberapa tahun yang lalu, saya mula tertarik dengan kisah-kisah
bagaimana orang biasa boleh menjadi kaya dengan idea yang cukup
mudah. Kemudian saya mula membuat catatan kisah-kisah mereka
dalam sebuah buku.

Saya banyak menyelidik kisah-kisah daripada negara-negara barat.
Ini bukanlah disebabkan dinegara kita tiada jutawan tetapi kisah
mereka agak sukar untuk didengari.

Daripada kisah-kisah mereka ini, beberapa kesimpulan dapat saya
berikan iaitu :

•Tiada sijil atau ijazah (kurang pendidikan) bukanlah penyebab
sesorang tidak boleh menjadi kaya.
•Keadaan persekitaran juga bukalah menjadi penyebab, walau
bagaimana anda dibesarkan anda masih boleh menjadi kaya.
•Lebih kuat anda bekerja, maka lebih kaya adalah satu
perumpamaan yang tidak benar.
•Sesiapa juga boleh menjadi kaya asalkan jujur dan amanah!

Anda akan mendapati idea-idea daripada mereka ini cukup simple
tetapi mereka berjaya menukarkannya kepada wang ringgit!

Apabila anda mula membaca kisah-kisah mereka dan mendapat
semangat, anda perlu memikirkan idea-idea anda sendiri “ jika saya
boleh mencipta satu idea.. mungkin saya boleh, jika orang lain boleh
buat, mengapa tidak saya? “

Saya dapati walaupun ramai orang yang mempunyai idea, antaranya
ada yang, menguntungkan, tetapi kebanyakkan orang biasa tidak tahu
bagaimana hendak menjadi kaya daripada idea mereka. Jadi daripada
10 orang biasa ini anda boleh jadikan panduan bagaimana hendak
menukarkan idea-idea anda menjadi wang ringgit sehingga boleh
bergelar jutawan.

Saya berharap kisah mereka ini akan memberikan anda semangat
untuk mencari idea anda sendiri dan menjadi kaya.

Anda pasti boleh – kisah-kisa berikut adalah buktinya.

*******************************************************

Idea 1: Daripada Surirumah kepada Pengarang $100 Juta

*******************************************************

Nama : Joanne Rowling
Warganegara : England
Umur : 34 tahun

Idea Jutawan : Seorang budak kurus yang memakai cermin mata besar,
bernama Harry Potter. Karakter beliau ialah seorang anak yatim
yang melarikan diri dari Sekolah Ahli Bijaksana Sihir, dan
menjadi seorang hero.

Modal permulaan : Beberapa pound sterling ( 1pound = 6ringgit)

Bagaimana idea digerakkan : Melalui agen. Dua syarikat penerbit
buku menolak karya beliau, sebelum Bloomsbury menerimanya pada 1996.

Jualan : Seluruh dunia.

Buku pertama : Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. Lebih
38 minggu menjadi No. 1 sebagai buku paling laris di New York Times.

Buku Kedua : Harry Potter and the Chamber of Secrets.

Buku Ketiga : Harry Potter and the Prisoner of Azkaban,

Sehingga kini lebih 30 juta buku sudah dijual. Rakyat Amerika
membeli hampir 50% buku-buku beliau. Diterjemahkan kepada 28 bahasa.

Pendapatan : Royalti mencecah 11.5 juta pound ditambah dengan
pendahuluan $2 juta pound untuk buku kedua dan ketiga. Sekarang
buku ke3,4 dan 5 dan filem yang box-office, jumlah pendapatan telah
mencecah $100 juta pound.

Seorang janda , Joanne Rowling yang hidup dalam kesempitan dan tinggal
di apartment satu bilik yang sejuk di Edinburgh, dimana beliau juga
membesarkan anak perempuannya, Jessica. Untuk melarikan diri dari
kesejukkan, Joanne selalunya akan pergi ke sebuah kedai minuman, café
dan memesan secawan kopi, yang dihabiskan selama berjam lamanya kerana
beliau sudah pokai! Kesusahan ini memberikan dorongan kepada beliau
untuk mengikut satu idea iaitu menulis satu novel mistik atau khayalan.

Berumur 29 tahun pada ketika itu, perkara yang paling buruk yang akan
terjadi daripada idea beliau ialah jika buku beliau ditolak oleh
penerbit!

Ini memberikan semangat kepada beliau untuk menulis setiap hari.
Pada sebelah pagi, Joanne akan membawa Jessica ke taman permainan,
berjalan-jalan sehinggalah anaknya tertidur, kemudian beliau akan terus
ke café, menulis sehingga 2 jam semasa anaknya tidur.

Sekali lagi pada waktu petang, semasa Jessica sedang tidur, Joanne akan
menulis sehinggalah beliau penat dan tidur. Walaupun menulis Harry
Potter
and the Sorceree’s Stone satu kerja yang cukup susah, beliau masih
waras.

Semasa buku beliau dalam pembikinan, beliau menghadapi satu lagi
masalah,
beliau tidak mampu untuk membeli komputer untuk menaip novel beliau.

Jadi beliau mengupah beberapa pound kepada seorang tua untuk menaip
novel
beliau. Kemudian Joanne terpaksa menaip satu lagi buku kerana beliau
tidak mampu untuk membuat salinan fotostat!

Beliau mencari dua agen ditelefon direktori dan mengeposkan buku
tersebut
kepada mereka. Beliau beritahu bahawa hari yang paling gembira dalam
hidup beliau ialah apabila salah seorang dairpada mereka bersetuju
untuk menerbitkan buku beliau.

Buku pertama diterbitkan di England pada bulan Jun, 1997. Harry Potter
mencatat kejayaan yang cukup mengkagumkan dengan publisiti yang meluas.

Joanne mengaku bahawa beliau tidak menduga perkara ini akan terjadi.
Walau pun buku beliau adalah berkenaan kisah kanak-kanak, tetapi orang
dewasa ramai yang meminatinya.

Buku beliau kini diletakkan sebaris dengan buku-buku popular dunia
seperti
Lord of the Rings, The wizard of OZ, Alice in Wonderland. Harry Potter
dengan hanya tiga pengembaraan telah menjadikan Joanne seorang jutawan
dengan harta mencecah $100 juta pound (RM600 juta!)

Kita jumpa lagi dengan rahsia kekayaan yang lain ;)

Demi Kejayaan Anda,

Episod Ke Empat

Kelmarin merupakan hari kedua kerja-kerja pembinaan kolam simen. Pak Long Harun menjalankan kerja secara solo. Progress agak perlahan namun berjalan mengikut jadual. Harapnya dengan bantuan dari aku mungkin kerja ini dapat disiapkan dalam sedikit masa lagi. Alhamdulillah kerja dapat dijalankan walaupun agak sukar mendapatkan tukang yang ada kelapangan. Tak dapat tenaga muda, veteran pun masih mampu menjalankannya. Tapi perjalanan agak slow sedikit, almaklumlah tenaga lama..







Menjelang petang hampir 45% kerja telah berjaya disiapkan. Mungkin hari ini kerja-kerja plaster dapat dijalankan. Harapanku begitulah. Amin. Ok lah aku nak sambung kerja kembali. Kalau sempat aku update malam ni. Salam...

Selasa, 29 Januari 2008

Episod Ke Tiga

Kerja menyiapkan kolam simen untuk projek ternakan lintah telah dimulakan hari ini. Pekerja yang sepatutnya memulakan pembinaan kolam telah menarik diri di saat akhir disebabkan ada komitmen lain. Aku terpaksa mencari pekerja yang lain supaya pembinaan kolam ini tidak tertangguh lagi. Inipun sudah terlewat seminggu daripada perancangan asal.

Ayahku telah berjaya mendapatkan pekerja baru dan beliau memberi jaminan untuk memulakan kerja pembinaan pada hari ini juga. Kasihan ayahku, terpaksa bangun awal pagi untuk mendapatkan pengganti tersebut. Tukang tersebut merupakan kawan ayah aku (orang kampung aku) Pak Long Harun.

Pada sebelah petangnya aku pulang ke kampung untuk melihat kerja-kerja awal pembinaan kolam yang dijalankan. Pak Long Harun hanya berjaya menyiapkan 10% sahaja kerja ada pagi tu. Dia katanya ada hal lain yang perlu dibereskan pada sebelah petang. Dia akan dapat memberikan tumpuan yang penuh untuk projek aku mulai esok hari. Nak buat macam mana 'last minute' punya requirement.




Ini sahaja yang berjaya disiapkan pada hari pertama.

Masa yang terluang pada petang itu diisikan dengan sessi beramah mesra dengan lintah-lintah aku. Syukur Alhamdulillah, aku lihat lintah-lintah tu begitu cergas dan sihat-sihat belaka. Aku perhatikan banyak juga ketulan telur yang melekat pada akar pokok keladi bunting dalam kolam tangki. Maaf gambar (telur) tak dapat aku tunjukkan pada kali ini.



Berani anak jantan abah ni... Jaga2 Adik, lintah dah nak hisap darah tu...


Induk lintah yang sihat dan cergas



Benih lintah berenang dengan penuh lemah gemalai

Sessi petang itu berakhir sebaik sahaja hujan turun. Aku kembali ke rumah di Sungai Petani dan sampai menjelang azan maghrib. Besok aku akan kembali lagi untuk memastikan pembinaan kolam berjalan dengan lancar. Harap-harap dinding kolam dapat disiapkan menjelang petang. Jumpa lagi.

Information about medicinal leeches


Medicinal Leech (Hirudo Medicinalis)


Roughly 600 leech species have been identified to date, but only about 15 are used in medicine. Leeches classified as “medicinal leeches”, Hirudo Medicinalis, in the narrower sense have been used to treat patients for centuries.

The first documented accounts of the use of Hirudo medicinalis for medicinal purposes date back to the time of Hippocrates. According to Sanskrit writings, Dhavantari, the father of Indian medicine, held nectar in one hand and a leech in the other. Leech therapy is also used in traditional Chinese medicine. Paintings of medicinal leeches have been found in pharaohs tombs. The Solomon Parables also describe leech treatment use in ancient medicine. Leech therapy in Greek medicine can be found in the poem Alexipharmacia by Nicandros. Roman physician Galen classified leech terapy as a method for achieving healthy balance. Avicenna also used leeches for healing aids. In the past leeches have proved to be the most effective treatment in many cases. Leeches were especially useful in battle wound treatment. European countries in the 18th and 19th centuries imported over 100 million leeches every year to satisfy high demand.

Today, doctors use leeches for treating abscesses, painful joints, glaucoma, myasthenia, and to heal venous diseases and thrombosis. Medical leeches are used in plastic surgery, for improving brain circulation and for curing infertility.

The general indications for leech therapy are:
Inflammatory Reactions
Heart Diseases
Rheumatic Diseases
Tendovaginitis and Tendinitis
Venous Disease and Varicose Veins
Arthrosis
Arthritis
Muscle Tension
Antidyscratic therapy ( blood purification and regeneration) of toxicoses and mental illnesses
Thrombosis and embolism
Passive congestions and spastic conditions
Vertebrogenic Pain Syndromes
Transudates and exudates



A simple principle lies at the heart of all hirudo-miracles. During the process of feeding, leeches secrete a complex mixture of different biologically and pharmacologically active substances into the wound. Hirudin is the best known component of leech saliva. Hirudin is sometimes used to describe all active substance in leech saliva. In reality, Hirudin refers only to one specific active substance in leech salive. Components of medicinal leech saliva that exert effects in the host's body are:

Hirudin Inhibits blood coagulation by binding to thrombin
Calin Inhibits blood coagulation by blocking the binding of von Willebrand factor to collagen. Inhibits collagen- mediated platelet aggregation
Destabilase Monomerizing activity. Dissolves fibrin. Thrombolytic effects
Hirustasin Inhibits kallikrein, trypsin, chymotrypsin, neutropholic cathepsin G
Bdellins Anti-inflammatory. Inhibits trypsin, plasmin, acrosin
Hyaluronidase Increases interstitial viscosity. Antibiotic
Tryptase inhibitor Inhibits proteolytic enzymes of host mast cells
Eglins Anti-inflammatory. Inhibit the activity of alpha-chymotrypsin, chymase, substilisin, elastase, cathepsin G
Factor Xa inhibitor Inhibits the activity of coagulation factor xa by forming equimolar complexes
Complement inhibitors May possibly replace natural complement inhibitors if they are deficient
Carboxypeptidase A inhibitors Increases the inflow of blood at the bite site
Histaminelike substances Vasodilator. Increases the inflow of blood at the bite site
Acetylcholine Vasodilator
Anesthetics subsctance Anesthetic

Apa Yang Kita Perlu Tahu




FAKTA: Lintah

  • Lintah adalah haiwan kumpulan cacing annelida
  • Sekumpulan dengan cacing tanah dan lebih maju berbanding cacing pipih dan bulat.
  • Terdapat kira-kira 500 spesies lintah. Saiz biasa adalah 50 milimeter dan boleh mencapai 30 sentimeter.
  • Secara umum, lintah berbadan leper, mempunyai 34 gelang dan penghisap pada kedua-dua belah hujung.
  • Mendapat oksigen melalui kulit yang lembap. Jika air kurang oksigen, lintah akan timbul ke permukaan.
  • Lintah hidup di kawasan panas yang terlindung dan kurang pengaruh air berarus. Kedalaman paling sesuai adalah dua meter.
  • Lintah yang bukan parasit tidak suka cahaya, bersembunyi di bawah batu dan tumbuhan akuatik. Sesetengah spesies aktif pada waktu malam.
  • Lintah tidak suka dasar bertanah liat atau air yang nilai kapur rendah (air masam).
  • Kebanyakan lintah di tropika hidup di darat, manakala di Amerika Utara, kebanyakan dijumpai dalam air tawar dan laut.
  • Lintah mempunyai dua kumpulan, arhynchobdellida dan rhynchobdellida.
  • Arhynchobdellida mempunyai mulut besar, sebahagian besar akuatik atau amfibia, perenang yang kuat, pemangsa dan penghidap darah.
  • Rhynchobdellida mempunyai mulut seperti liang kecil dengan penghisap dan kebanyakan parasit luar.
  • Lintah yang ada rahang bergigi pada penghisap anterior melekap pada mangsa, mengeluarkan bahan anti pembekuan darah (hirudin).
  • Lintah tanpa rahang bergigi dan tiada penghisap, melekap pada mangsa, menggunakan jarum kecil untuk menusuk mangsa, mengeluarkan enzim (hemetin) yang mencairkan darah beku mangsa.
  • Lintah adalah hermapordit (jantan dan betina dalam satu badan), tetapi perlu mengawan untuk membiak. Kedua-dua lintah akan menyalurkan sperma ke badan pasangan.
  • Lintah akan melepaskan gigitan selepas darah yang dihisap mencukupi.
  • Lintah boleh menghisap darah lima kali melebihi berat badannya.
  • Lintah pertama digunakan dalam perubatan adalah kira-kira 1,000 SM. Kemungkinan pada era purba India.
  • Wales pernah pada suatu ketika adalah kawasan mengumpul lintah utama Eropah.
  • Lintah dikutip dengan cara pengumpul berdiri dalam tasik atau kolam dan apabila lintah melekat di kaki, mereka mencabut dan disimpan dalam bakul untuk dijual. Kini sesetengah spesies lintah adalah haiwan terancam.

Ahad, 27 Januari 2008

Episod Kedua

Salam mesra buat pengunjung Warisan AR. Hari ini jika mengikutkan perancangan, sepatutnya kerja-kerja menyiapkan kolam simen mula dijalankan. Namun aku hanya dapat merancang tapi Tuhan yang menentukan. Pekerja yang sepatutnya menjalankan kerja pembinaan kolam tidak dapat hadir disebabkan timbulnya komitmen lain yang lebih penting. Aku terpaksa menerima hakikat ketentuan Ilahi.



Kolam tangki yg baru dipindahkan dan isteri kesayanganku yang sempat possing pegang lintah

Aku menggunakan keluangan masa yang ada dengan memindahkan dahulu kolam tangki ke tapak projek ternakan. Kolam tangki ini telah aku aktifkan sejak 2 bulan lepas. Sebenarnya aku telah mengambil masa lebihkurang 3 bulan mengkaji dan mendapatkan maklumat yang selengkapnya sebelum mengambil keputusan untuk mengusahakan ternakan lintah ini. Terima kasih kepada Group Forum Pelintah yang telah banyak membantu aku. Bermula dengan akuarium 24" x 12" x 12", selama tiga bulan aku mengkaji dan menganalisa mengenai corak penghidupan lintah di dalamnya.

Setelah mendapat hasil kajian yang positif aku memperluaskan aktiviti perternakan ke kolam tangki 150 gelen. Hasil yang diperolehi agak memberansangkan di mana sudah kelihatan anak-anak lintah sebesar >< onblur="try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}" href="http://3.bp.blogspot.com/_HMLiW8ppilg/R5xrona-rqI/AAAAAAAAANQ/9QmLKDj-Tcs/s1600-h/kolamaku4.JPG">
Inilah induk lintah yang mendiami kolam tangki aku. Lihatlah betapa beraninya isteriku. Dua tangan sebelah bawah tu tangan aku. Amboiii.. panjang sungguh lintah tu....

Akhirnya aku memilih untuk mendaftarkan diri bagi mengikuti kursus ternakan lintah yang dianjurkan oleh pihak Agrifarm Resources pada 19 Januari 2008 bertempat di Kuala Gula, Semanggol, Perak. Maka bermulalah perjalanan yang aku harap dan doakan semoga dipermudahkan oleh Allah S.W.T

Jumpa lagi di episod ke tiga...

Jumaat, 25 Januari 2008

Pusingan Pertama

Setelah mengikuti berbagai kursus dan seminar, aku akhirnya memilih bidang ternakan lintah sebagai projek pertama Warisan AR. Kursus ternakan lintah yang dianjurkan oleh pihak Agrifarm Resources Sdn Bhd telah dijalankan pada 19 Januari 2008 bertempat di Pengkalan Kuala Gula, Semanggol, Perak. Sejumlah 49 peserta telah terlibat yang datangnya dari serata pelusuk tanahair.

Sekembalinya dari tempat kursus, aku lantas merangka pelan perancangan projek ternakan lintah yang bakal diusahakan dalam masa terdekat. Aku menjangkakan seminggu sebelum Perayaan Tahun Baru Cina tiba, kolam simen untuk projek penternakan lintah akan berjaya disiapkan.

Maka pada hari Isnin 21 Januari 2008, kerja-kerja penyediaan tapak untuk kawasan kolam ternakan telah dimulakan. Dengan tenaga kerja seramai 4 orang maka kerja menyiapkan kawasan tapak seluas 12' x 25' telah berjaya disiapkan dalam masa sehari.


Kerja pembinaan 2 buah kolam 5' x 10' dijangka dapat dijalankan dalam masa 2 hari lagi. Ini bagi membolehkan tapak kolam kering dengan secukupnya. Untuk peringkat pertama, aku mensasarkan untuk mengusahakan 4 kolam simen dan 4 kolam tangki.

Apa Yang Anda Tahu Mengenai Lintah

Lintah merupakan sejenis spesis hidupan air yang sudah lama dikenali dan dipergunakan oleh orang Melayu Nusantara sebagai ramuan perubatan khususnya untuk meningkatkan daya seks lelaki. Menurut Dr. Mahelly seorang pakar perubatan antarabangsa menyatakan bahawa lintah amat berguna untuk perjalanan darah beku bagi tujuan pembedahan.


Beliau juga menjelaskan bahawa lintah boleh dibiarkan untuk menghisap darah di mana-mana bahagian tubuh kita bagi tujuan membuang darah kotor dari tubuh manusia.

Diseluruh dunia terdapat 500 spesis lintah dengan berbagai jenis dan habitatnya. Lintah atau nama saintifiknya hirudinea (hirudo medicalis) merupakan haiwan yang tidak bertulang. Lintah adalah haiwan dalam kumpulan cacing. Lintah mempunyai badan yang bersegmen atau bergelang dan leper yang memudahkan ia bergerak

dengan bebas untuk mencari mangsa.

Lintah Malaysia bukannya spesis Hirudo medicinalis tetapi Hirudinaria manillensis (kedua-duanya dari kumpulan Hirudin). Tapi keduanya untuk “medicinal purpose” juga. Bezanya Hirudo medicinalis ni terdapat di Eropah, saiz kecil dan semakin pupus. Hirudinaria manillensis ni atau Buffalo leech (Lintah Kerbau) yang jenis suka melekat pada kerbau.

Lintah merupakan haiwan penghisap darah yang mempunyai mulut dan rahang bergigi pada kedua-dua hujung badannya. Pada kebiasaannya lintah akan menghisap darah dengan melekap pada mangsa dan mengeluarkan bahan anti pembekuan darah bagi memudahkannya menghisap darah.

Lintah merupakan haiwan hermapordit iaitu haiwan yang mempunyai jantina jantan dan betina dalam satu badan. Walaubagaimana pun lintah juga perlu mengawan untuk membiak dengan kedua-duanya mendermakan sperma ke badan pasangan dan terjadi la 'cocon' atau telur yang akan dilekatkan dibawah batu atau daun. 'Cocon' atau telur ini akan menetaskan anak lintah yang baru.

LINTAH kini mengikut jejak lebah dan gamat yang mempunyai nilai komersial untuk dijadikan pelbagai produk berkaitan kesihatan dan bahan dalam kosmetik.

Lintah kini diternak secara komersial selepas menyedari potensi besar lintah, terutama dalam industri kosmetik di luar negara. Namun masyarakat masih memandang negatif sedangkan haiwan itu mempunyai nilai komersial dan amat berpotensi.

Permintaan tinggi terhadap lintah di Amerika Syarikat dan Eropah menyebabkan perlu ada kaedah penghasilan lintah yang sistematik. Dua kaedah boleh digunakan, pembiakan secara semula jadi dalam kolam tanah dan bekas akuarium, tetapi paling berkesan adalah kolam tanah.

Keluasan kolam kebiasaannya 10k x 5k x 3k [(300 ekor induk) 2 ekor belut seminggu], manakala kedalaman 0.4 meter (1.5 kaki). Lintah juga boleh diternak dalam bekas plastik, tetapi tidak menyamai habitat semula jadi dan dibimbangi boleh menjejaskan kualiti haiwan itu.

Tempoh matang sebelum diambil dari kolam adalah antara empat hingga enam bulan. Sepanjang tempoh itu, lintah diberi makan dua kali seminggu.

Kira-kira 80 peratus lintah dieksport dalam bentuk ekstrak cecair untuk kegunaan industri kosmetik. Ini termasuk losyen untuk mengatasi masalah lebam mata dan jerawat. Bagaimanapun, ekstrak lintah untuk kegunaan perubatan memerlukan kualiti lebih tinggi dan mendapat pengiktirafan pihak berkuasa kesihatan antarabangsa.

Pensyarah Institut Akuakultur Tropika, Universiti Malaysia Terengganu, Dr Zaleha Kassim, berkata penggunaan lintah dalam perubatan bukan perkara baru kerana antara 1830-1850, haiwan ini digunakan dengan meluas. Antara kelebihan lintah ialah mempunyai hirudin, iaitu bahan antipembeku yang kini dimajukan sebagai bahan anti pembekuan sistemik.

“Kajian Profesor K Diakonov pada 1809 mendapati darah manusia yang dihisap dan berada dalam perut lintah tidak membeku, manakala keadaan sel darah merah adalah baik. Penyelidikan Highcraft pada 1884 mendapati ekstrak lintah menghalang darah dalam tabung uji membeku dan ini memulakan penemuan hirudin,” katanya.

Katanya, lintah kini banyak digunakan dalam pembedahan plastik, manakala mengikut laporan, antara kegunaan lintah termasuk merawat mata dan telinga tengah yang bengkak.

Khamis, 24 Januari 2008

Lahirnya Cahayamata

Alhamdulillah, akhirnya 'cahayamata' yang aku cari dan nanti-nantikan selamat 'dilahirkan'. Maaf 'cahayamata' yang aku maksudkan di sini bukannya seorang anak lelaki atau perempuan. Cahayamata yang dimaksudkan di sini adalah Warisan Agro Resources (Warisan AR) yang telah selamat didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada 21 Januari 2008.

Lahirnya Warisan AR menandakan bermulalah perjalananku ke arah merealisasikan apa yang telah aku rancangkan selama ini. Harapanku semoga perjalanan dan penerokaan kali ini akan mencapai kejayaan dan mendapat keberkatan dari Allah S.W.T. Amin..amin...Ya rabbal a'lamin.

Kirimkan Maklumbalas Dan Komen Anda

Name:
Email Address:

This HTML form was created by Freedback.